Oude Muur LS

realisaties
Landelijk
Oude Muur LS - Merelbeke
Fotografie: 
Plaats: 
Merelbeke
Grootte: 
1500
Ontwikkeling: 
zomer 2006
Uitvoering: 
najaar 2006
Materialen: 

pad in blauwe hardsteen klinkers, verhoogd terras in grote blauwe hardsteen tegels en kleiklinkers, waterpartij met inox rand.

Beplanting: 

Buddleja davidii, Hydrangea paniculata, Lavandula, Helleborus nigercors, Hosta, Lonicera, Tiarella cordifolia, Blechnum spicant,...

Dit project omvat de renovatie van een 25 jaar geleden aangelegde tuin. De tuin had gedurende die tijd te weinig onderhoud gekregen met alle gevolgen vandien. De planten verjongen had weinig zin. Alhoewel we in eerste instantie enkele kleine ingrepen gingen doen heeft de klant na verloop van tijd toch de beslissing genomen te gaan voor een volledige renovatie. De woning laat mij terugdenken aan de Provence. Het huis heeft een heel mooie geometrische architectuur. Het is niet modern, maar ook niet landelijk. Het heeft iets weg van beiden. De woning is gelegen in een bosrijk gebied waar zich vroeger; ongeveer 300 jaar geleden, een kasteel bevond. Oude beuken en andere grote bomen bepalen de omgeving en zullen in het plan opgenomen worden. Ik zorg voor een passend ontwerp zonder inbreuk te doen aan de bestaande elementen. De voortuin kreeg een heel ander karakter. Wat vroeger een besloten ruimte was met een groot aanbod van verschillende planten wordt nu een open ruimte waarbij enkele groepen van dezelfde planten de sfeer bepalen (Vlinderstruik, Hortensia, Spierstruik, Rozen en Lavendel). Naast de woning lag een pad in silexdalen, geplaatst rechtsreeks op de aarde. Deze hebben we vervangen door blauwe hardsteen klinkers. De vormgeving van het pad is behouden maar verbeterd. Het geheel krijgt een strakker karakter. Enkele taxusblokken met zuilvormige bomen zorgen voor ritme. Vroeger kreeg ik bij het lopen naar de achtertuin een claustrofobisch gevoel. De beplanting was zo groot geworden en helemaal niet onderhouden.
Via een kleine doorgang tussen de beplanting konden we naar de achtertuin. Ik heb besloten ook hier alle beplanting weg te doen en nieuwere onderhoudsvriendelijke beplanting te plaatsen zoals hulst en gewone laurierkers. Deze ingreep zorgde letterlijk voor een opening naar de achtertuin. In de achtertuin zijn twee bomen gerooid, een linde die ziek was en een ceder die veel te groot en scheef gegroeid was en daardoor te veel licht wegnam. Twee geschoren haagblokken van 3,5 op 3,5 meter met Lonicera onder een bestaande Linde en amberboom bepalen de ruimtelijke structuur van de achtertuin. Verschillende assen in de achtertuin reiken tot aan de terreingrenzen zodat het zicht vergroot. Voor de beplanting is een keuze gemaakt tussen verschillende bloeiende heesters, sommige hebben een prachtige herfstverkleuring (Acer japonicum, Viburnum, Potentilla, Aesculus, Sambucus en Rododendron) en verschillende bladplanten die zorgen voor een andere textuur (Hosta en Helleborus). Het zicht op de achtertuin was vanaf het bestaande terras echter beperkt. De klant wou een nieuw kleiner terras, met een ietwat moderner karakter. Achter een wildernis van klimop en veel te grote bomen ontdekten we een prachtige muur, een restant van het kasteel. In de muur was een nis voorzien dat vroeger toegang bood aan de tennisvelden. We hebben deze muur zo veel mogelijk gerestaureerd. De inkijk van de buren beperkten we door het plaatsen van geleide bomen. Op sommige plaatsen zal een klimhortensia zich over de oude muur verspreiden. Voor de muur ligt een terras bestaande uit 12 blauwe hardsteen tegels van 1m op 1m. Kleiklinkers rondom het terras zorgen voor een relatie met de baksteen van de muur en de woning. Een modern vijverelement met schuimbronnen zorgt voor een rustgevend effect. Hier bestaat de beplanting hoofdzakelijk uit wintergroene bloeiende vaste planten, varens, rozen en grassen (Geranium, Tiarella, Hosta’s, Blechnum, Vinca, Helleborus en Pennisetum).